همه ما ديسک داريم!


 

نويسنده:دکتر مسعود خديوي*،




 
گاهی با کساني مواجه مي‌شوم که در اين روزگار دانش و اطلاعات، حتي با مفاهيم ساده بدن خود بيگانه‌اند و باز حس مي‌کنم وظيفه دارم مطالبی راجع به الفباي ستون فقرات و راه حفظ سلامت آن بيان کنم. عزيزان من، ديگر اين جمله غلط را به کار نبريد که: «دکتر من ديسک دارم!» همه ما ديسک داريم.
ديسک صفحاتي است که ميان مهره‌ها در ستون فقرات قرار گرفته و وظيفه دارد نيروهاي وارد شده به ستون فقرات را متفرق کند و اجازه دهد ستون فقرات حرکت کند. ديسک‌ها به دو صورت کار خود را به خوبي در ستون فقرات ما انجام مي‌دهند. اول در صورتي که ديسک سلامت باشد و دوم به ديسک نيروي بيش از حد تحملش وارد نشود. اگر ديسک به هر دليلي سلامتش را از دست بدهد و يا نيرويي بيش از حد متعارف به آن وارد شود ديسک خراب و پاره مي‌شود و از محل خود بيرون مي‌زند. پيش از اين گفته‌ام ساختمان هر ديسک به اين صورت است که يک هسته مرکزي دارد و يک غشاي محيطي، هسته را احاطه کرده است و به دليل فرم خاص خود، اجازه متفرق شدن نيرو و حرکت را به ستون فقرات مي‌دهد.
وقتي ما پير مي‌شويم، آب موجود در ساختمان ديسک کاهش مي‌يابد و به مرور سلامت ديسک تهديد مي‌شود. هسته مرکزي و غشاي محيطي هر ديسک شکننده‌تر خواهند شد و در نتيجه قادر به تحمل نيروي متعارف هميشگي که به آنها وارد مي‌شده، نيستند و احتمال پارگي و بيرون‌زدگي ديسک بيشتر مي‌شود. گاهي مشکل ديسک را در جوان‌ترها نيز مي‌بينم. آنها با اينکه ديسک‌هاي سلامت و مناسبي دارند اما براي وارد کردن نيروي ناگهاني نامتعارف به ديسک‌ها، موجب صدمه‌شان مي‌شوند. براي مثال يک جسم سنگين را بدون رعايت اصول سلامت بلند مي‌کنيد و يا ضربه‌هاي ناگهاني به ستون فقرات در اثر تصادف وارد مي‌شود. ايستادن‌ها و نشستن‌هاي غيراصولي طولاني‌مدت مي‌تواند سلامت ديسک‌هاي شما را تهديد کند. اميدوارم اين بار با الفباي ستون فقرات، که همان ديسک‌ها هستند آشنا شده باشيد. اگر ديسک شما پاره شود و از محل خود بيرون بزند روي کانال نخاعي و اعصاب آن منطقه فشار مي‌آورد و شما با علايم متعددي که به ديسک بيرون زده آن منطقه مربوط مي‌شود، مواجه خواهيد شد. مشکل ديسک گاهي در اثر يک حادثه رخ مي‌دهد ولي اغلب خود ما هستيم که با عادات غلط زندگي، به مرور آن را موجب مي‌شويم.

پي نوشت ها :
 

جراح مغز و اعصاب

منبع:http://www.salamat.com